torsdag 5 december 2013

Välstånd och Tillväxt



Vad är materiellt välstånd?

Materiellt välstånd betyder väl att man har: nånstans att bo, mat för dagen, sjukvård inom räckhåll etc.    Dock är gränsen flytande mellan materiellt välstånd och överflöd och definieras olika beroende på vem man är och var man bor världen.
I Sverige kan man nog tänka sig att nästan 100 procent av befolkningen lever på överflödssidan av gränsen mellan välstånd och överflöd… även om många kanske inte inser eller håller med om detta.

Om befolkningen redan lever i materiellt välstånd och t.o.m. överflöd kan man börja fundera i termer om materiell tillväxt. Behöver vi tillväxt då?
Är det kanske så att utan tillväxt hamnar vi i elände och misär?

Men behöver vi allt det där som tillväxten kan ge oss?
Många har ju svart bälte i shopping eller ska vi säga överflödsshopping och blir totalt beroende av att handla mera, större och bättre…
Och behöver vi göra av med jordens resurser i den takt vi gör nu…..?

Vad är mentalt välstånd?

Mentalt välstånd betyder väl att man är nöjd med sitt liv och sin omgivning.
Och hur många procent av befolkningen är det?
En förutsättning för mentalt välstånd är förstås materiellt välstånd… men däremot inte materiellt överflöd. Många vittnar om att materiellt överflöd inte solklart leder till en lyckligare tillvaro utan kanske tvärtom till funderingar om meningslöshet när shoppingkicken har ebbat ut och man fått allt eller handlat allt man vill ha…. och kanske till och med ”vunnit” statuskampen….

Kanske är det så som man säger ”Människor är människors glädje”…och vad betyder det då?
Jo, det skulle kunna vara så att kontakten och samspelet med andra människor är det som gör oss lyckliga och ger mening med livet.

Slutsatsen?
Skippa shoppingen och engagera dig i andra människor…. spela och sjung tillsammans, berätta historier för varandra, lek med era barn, gå på teater, ta del i gemensamma utflykter, greppa alla tillfällen att ställa till med fest, gå med i ett bridgegäng, gå på kurser, etc.

Dom enda som kan bli lite ledsna, är dom som tillverkar och säljer alla ”nödvändiga” prylar som du bara måste ha………

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar