torsdag 13 februari 2014

Världen idag är svårt beroende av (knarkar) olja..




Påstående: ”Oljan tar inte slut
Helt sant men…. det kommer en dag när det inte blir lönsamt att utvinna olja eftersom det går åt mer energi och pengar än man får ut av den utvunna oljan. Vi har redan utvunnit den lättåtkomliga oljan och nu kostar det mer och mer att ta fram mera olja. Vi borrar idag efter olja till sjöss på flera tusen meters djup. Vi utvinner olja ur tjärsand. Vi pressar ut olja med hjälp av kemikalier ur skiffer. Vi gör nästan vad som helst för att få tag i olja (knarket)

Påstående: ”Vi kan möta efterfrågan på olja
Inte sant. Oljan är en ändlig resurs och upptäckten av nya oljekällor är bara en tredjedel av vad de skulle behöva vara för att möta efterfrågan idag… och efterfrågan ökar hela tiden. Och upptäckten av nya källor minskar hela tiden.
Ofta när du hör om ett nyupptäckt stort oljefält så slås det upp stort i media, men i de flesta fall så motsvarar den nyupptäckta mängden 3-4 månaders förbrukning globalt.

Påstående: ”Vi kommer att ersätta oljan med andra energislag.”
Delvis sant. Men vi kommer inte att kunna klara att ersätta all oljekonsumtion med annat.
Oljan är väldigt energität d.v.s. energi per volym.
Om vi tar exemplet bensin som idag kostar mellan 14 och 15 kronor litern. En liter bensin innehåller ungefär 9000Wh. En människa i kroppsarbete utvecklar ungefär 100W i timmen. Vi skulle alltså behöva arbeta i 90 timmar för att ersätta en liter bensin. I stort sett 2 veckors jobb med 8-timmars arbetsdag. Om vi skulle ersätta en liter bensin med manuellt arbete skulle det kosta oss en halv månadslön. Bensinen är därför oerhört billig i förhållande till sin energimängd. En full tank är ungefär två årsarbeten.
Vad finns det då för andra förnyelsebara energislag?
Produktion av el: Vattenkraft, vindkraft, solkraft via solpaneler, vågkraft, biobränslen
Produktion av värme: Geotermisk energi, biobränslen
Produktion av fordonsbränsle: Biobränslen, Vätgasframställning

Påstående: ”Vi kommer att gå över till eldrivna fordon.”
Sant. Men fordonsflottan kommer att minska brutalt och kommer i stort sett att övergå till nästan bara nyttotrafik. Spårbundet, el-bussar och el-lastbilar. Det lilla mängd flytande/gasformigt fordonsbränsle som kommer att frambringas, kommer nästan uteslutande att gå åt i jordbruket, så att vi får mat på bordet.

Påstående: ”Vi kommer att hitta nya energikällor.”
Njaa, vi har haft många år på oss att hitta nya energikällor så sannolikheten att vi skulle hitta någon ny oupptäckt energikälla är ganska liten.

Vad vill jag ha sagt med ovanstående?
Jo. idag används mellan 80% och 90% av oljan till fordonsbränsle varav merparten går till privatbilism.
Oljan är en värdefull resurs även för andra tillämpningar såsom framställning av läkemedel m.m. Därför känns det väldigt onödigt att bränna upp en sån resurs för att ta sig fram och tillbaks till jobbet eller för att ”nöjesåka”
Vi kommer så småningom (inom 10-30år) att få brist på olja och vi behöver därför fundera på vad det innebär för samhället och vårt sätt att leva. Oljan har inneburit en revolution för samhället i termer av välstånd och levnadsförhållanden. Befolkningen har ökat och utgör numera ett hot mot jordens natur. Oljan har varit vår energislav i drygt 100 år och är nu sakta sinande. Dagens ekonomisystem bygger på en ständig tillväxt som tyvärr inte kommer att vara möjlig utan billig energi. Livet kommer inte att se likadant ut framöver… exakt hur det blir vet ingen, men det blir i alla fall helt annorlunda än idag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar